Rieskanäkkäri

”Koillismaalaisessa leipäperinteessä Ohrarieskalla on ollut suuri merkitys kautta aikojen. Kun Kuusamolainen isäntä lähti lauantaiaamuna työhönsä, hän tuumasi: ” Tie Riitu rieskoa, pyhä tulloo”. Niin lämmitettiin leivinuuni kuumaksi, hiillos hehkui tulipunaisena ja antoi suloista lämpöään. Ohrajauhot oli haettu edellisenä iltana lämpimään. Kylmään veteen tai maitoheraan sekoitettiin nopeasti ohrajauhot, vähän vehnäjauhoja, suolaa ja ruokasoodaa. Niin oli taikina valmis. Taikinasta pyöräytettiin ”nyrkkirieskat” ilman kaulinta ja ensimmäiset voitiin laittaa jo paistumaan. ”

Nyt Koillismaalaista rieskaperinnettä jatketaan ohraisella näkkileivällä, joka on leivottu ohra- ja spelttijauhoista rapeaksi näkkileiväksi.

AINESOSAT

ohrajauho 76 %, spelttijauho, siirappi, vehnägluteeni, nostatusaine E503, suola.